Vad är det som är så speciellt med Fagersta?
Den som besökt Fagersta vet att kommunen är lätt att hitta i. På ena sidan vägen ligger alla industrier, på den andra sidan bor man. Skogen inramar det hela. Kommunens egen devis är ”Här får du livstid”. Handfast och tryggt som västmanländskan.
Hur det är att leva i Fagersta kan man få en hum om genom att läsa om de utmärkelser som kommunen fått de senaste åren.
Det visar sig till exempel att tidskriften Fokus ansåg att kommunen i maj 2012 var nästbäst att bo i av alla kommuner i Västmanland. Bara Västerås var bättre. Den rankades också av Lärarförbundet som bästa skolkommun i länet i november 2012 och blev därmed nia i landet.
Fagersta är nummer fyra i landet när det gäller att minska sina växthusgaser (50-procentig minskning). 2012 fick de också diplom för Bästa tillväxt i länet, trettio företag ökade sin omsättning, ökade antalet anställda och gick med vinst. Kommunen är på tredje plats i länet när det gäller att betala sina sommarjobbare.
Rastplatsen vid sjön Eskiln utnämndes till bästa rastplats i juni och och Fagerstaborna är dessutom bäst på att e-deklarera.
Kanhända blev också Fagersta kommun utsedd till Sveriges mest välskötta kommun 2010. Stig Henriksson minns inte.
– Hela rummet är fullt av prisrosetter, säger han.
Man skulle tro att Fagersta kommun skulle kunna luta sig tillbaka, men så är det ingalunda, enligt Stig Henriksson.
– Den största utmaningen är skolan. Med tanke på de resurser som kommunen lägger ner, så är den ok. Men det räcker inte, säger Stig. Den måste bli mycket bättre.
I Fagersta finns nära hälften av av arbetskraften i tillverkningsindustrin och idag gäller det att kunna språk, data och dessutom ha mekaniska kunskaper.
– Jobben finns, miljarder har investerats, men vi måste få fler som går till högre utbildning, säger han.
Finns det några nya, stora mål för Vänsterpartiet i Fagersta?
– Det är ju fortfarande 45 procent som INTE röstar på oss, alltså finns det massor att göra!, säger han.
PS Jo, Fagersta blev utsedd till landets mest välskötta kommun 2010 av tidningen Dagens Samhälle som ges ut av Sveriges kommuner och Landsting. Så här skrev man bland annat: ”Bruksorten i Västmanland har, under 2000-talet, uppnått det bästa, sammanlagda ekonomiska resultatet av alla Sveriges kommuner.
Clas Olsson, som är före detta chefsekonom på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tror att hemligheten är politiken.
– Avgörande är hur ledarskapet fungerar, beslutsamheten hos hos det politiska ledarskapet och tjänstemannaledningen, säger Clas Olsson till tidningen.”
Andelen rosetter till Vänsterpartiet och Stig Henriksson i Fagersta kommer förmodligen inte att sina i närmaste taget.